Raga Definition and Taan (Raga-Khammaz)

Raga Definition and Taan (Raga-Khammaz) Raga Khamaaz

Spread the love

Rate this post

Raga Definition and Taan (Raga–Khammaz)

       🙏🎹🇬🇧🎶🇱🇷🎤🇭🇲🎷🇲🇾🎻🇨🇦👉🎵📷🇰🇷🎼🇳🇪🙏
 
 
🙏🎹🎤🎧🎵Raga Khammaz is one of the main ragas of Indian classical music Whenever one learns music, he has to learn the raga Khammaz at the beginning of the music, because in this raga not very difficult notes are used, so it is also easy to learn. If you are also starting music then you must learn this raga. This will strengthen your base. Many Hindi film songs are also based on Raag Khammaz. The list of which you will find at the bottom of this post.

Definition of Raga–Khammaz 

  (1) Raga – Khammaz

  (2) Thaat-Khammaz

  (3) Jati-  Shadava- Sampoorna (6-7)

  (4) Vaddi Swar:–G

  (5) Samvaadi Swar :–N

  (6) Swara :- In this raga both N (n) are used.

  (7) Restricted Swar :- In this raga, R Note is a restricted.

  (8) Singing time :-First half at the night

  (9) Aroh:– S  G  M  P  D  N  S°

  (10) Avroh :–S° n  D  P  M G  R  S

  (11) Paked:–n  D,  M  P  D  M  G, P  M G  R  S

  

Taan of Raga–Khammaz

  (1) GM  PD  nD  PM  MP  DP  MG RS

  (2) SG  MP  MG  RS  GM  PD  NN   S°—

  (3) SG  MP  GM  PD  MP  DN  PD  NS°

   (4) S°R° S°n  DP  MG  RS  GM  PD  NS°

Some (Bollywood) Filmy Songs Based on Raga Khammaz :–

   

  (1) Aan Milo Sajna

  (2) Aayo kahaan se Ghanashyam

  (3) As Dil Se Dil Mila le

  (4) Ab kya Misaal Dun

  (5) Bata Do Sakhi Kaun Gali Gayo Shyam

  (6) Khat Likha de Savariya ke Naam Babu

  (7) Kuch to Log kahenge

  (8) Mere to Giridhar Gopala

  (9) Nazar Lagi Raja Tore Bangle Per

  (10) O Sajna Barkha Bahar Aayi

  (11) Tere Bina Sajna Lage Na jiya Hamar.

  (12) Sham Dhale jamuna kinare 

  (13) Bada Natkhat Hai 

  (14) Woh Na Aenge Palatkar 

   (15) Ang Ang Dole Mera.

 

You can also Visit and Subscribe to My YouTube channel Mr.jolly’s Music Classes to See Knowledgeful Videos of Theory and Paractical related to Music,

 

 

 

 

 

 

 

           परिभाषा और तानें राग खमाज

  
 
        🙏🎹🇬🇧🎶🇱🇷🎤🇭🇲🎷🇲🇾🎻🇨🇦👉🎵📷🇰🇷🎼🇳🇪🙏

  1.   🎹🎵🎤🎧🎶राग खम्माज भारतीय शास्त्रीय संगीत के मुख्य रागों में से एक है। जब भी कोई संगीत सीखता है तो उसको संगीत की शुरुआत में राग खमाज जरूर सीखना पड़ता है,क्योंकि इस राग में ज्यादा मुश्किल स्वर यूज नहीं होते हैं, इसलिए इसको सीखना भी आसान है। अगर आप भी संगीत की शुरुआत कर रहे हैं तो आपको यह राग जरूर सीखना चाहिए। इससे आपका बेस मजबूत हो जाएगा।राग खम्माज पे भी बहुत सारे हिंदी फिल्मी गीत आधारित है।जिनकी सूची आपको इस पोस्ट के नीचे मिल जाएगी,अगर इस राग के थाठ की बात करें तो इस राग का थाठ भी खम्माज ही है,
 
 
 

          परिभाषा राग –खमाज

 
 (1) राग – खम्माज
 
 (2) थाठ-खम्माज
 
 (3) जाति- षाड़व- सम्पूर्ण (6-7)
 
 (4) वादी स्वर:-ग
 
 (5) संवादी स्वर:–नी
 
 (6) स्वर :–इस राग में दोनों नी का प्रयोग होता है।
 
(7) वर्जित स्वर :–इस राग में रे वर्जित स्वर है।
 
 (8) गायन का समय:–रात का पहला पहर
 
 (9) आरोह :– स ग म प ध नी सं
 
(10) अवरोह :– सं नीॖ ध प म ग रे स
 
(11) पकड़ :–नीॖ ध, म प ध म ग, प म ग रे स
 
 
 

          राग खमाज की तानें

 
(1)गम पध नीॖध पम मप धप मग रेस,
 
(2) सग मप मग रेस गम पध नीनी स–,
 
(3) सग मप गम पध मप धनी पध नीसं,
 
(4) संरें संनीॖॖ धप मग रेस गम पध नीसं,
 

राग खमाज पर आधारित कुछ (बौलीवुड) फिल्मी गीत:–

 
(1) आन मिलो सजना
(2) आयो कहां से घनश्याम
(3) आ दिल से दिल मिला ले
(4) अब क्या मिसाल दूं
(5) बता दो सखी कौन गली गयो श्याम
(6) खत लिख दे साँवरिया के नाम बाबू
(7) कुछ तो लोग कहेंगे
(8) मेरे को गिरिधर गोपाल
(9) नज़र लगी राजा तोरे बंगले पर
(10) ओ सजना बरखा बहार आई
(11) तेरे बिना सजना लागे ना जिया हमार
(12) बडा नटखट है 
(13) श्याम ढले जमना किनारे
(14) वो ना आऐंगे पलटकर
(15) अंग अंग डोले मेरा
 
  
 
 
 

 

 

Note:-Click on the image of your favorite and Best Quality instrument to purchase

 
 
 
 
 


Spread the love

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!